Seksuele problemen bij vrouwen 

Mijn expertisegebied is vrouwen en seksualiteit. Mijn motivatie hiervoor is dat ik in mijn jarenlange ervaring heb gemerkt dat hier nog veel te winnen valt. 

Misverstanden en onwetendheid 

Er zijn namelijk ontzettend veel misverstanden en onwetendheden op het gebied van vrouwen en seks. Ook weten maar weinig vrouwen hoe hun eigen seksorganen eruit zien en hoe ze precies werken. Daarnaast worden vrouwen van jongs af aan vooral gewezen op de 'gevaren' van seksueel actief zijn, zoals de kans op zwangerschap of een soa, het risico voor slet te worden uitgemaakt en of te maken te krijgen met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Er wordt weinig tot geen aandacht gegeven aan hoe vrouwen seksueel genot kunnen ervaren. Daarnaast speelt een belangrijke rol dat voor vrouwen seks veel vaker met negatieve ervaringen (grensoverschrijding, pijn) en nare gevoelens (schaamte, schuld) geassocieerd is. Ook kan de periode van kinderwens, zwangerschap, bevalling en pril ouderschap een grote impact hebben op de seksualiteitsbeleving van vrouwen. En tenslotte krijgen vrouwen te maken met objectvorming en een dubbele moraal ten aanzien van seksualiteit en wordt hun seksualiteit -onterecht- als ondergeschikt gezien aan die van mannen.

Het is tijd voor het op een totaal andere manier aankijken tegen vrouwelijke seksualiteit. 

Gevolgen 

De gevolgen van dit alles zijn seksuele problemen zoals geen zin in seks, pijn bij seks, uitblijven van of een minder intens orgasme, moeilijkheden bij penetratie (vaginisme) en niet kunnen genieten van seks.

Bovenstaande leidt onder meer tot de zogenaamde orgasmekloof: bij seks komt 95% van de mannen klaar tegen slechts 30-50% van de vrouwen. Daarnaast hebben heel veel vrouwen pijn bij seks. Er wordt vaak gedacht dat dit erbij hoort. Terwijl seks nooit pijnlijk hoort en hoeft te zijn. 

Het is niet moeilijk te begrijpen dat seks die pijnlijk is en waar je niet bij klaarkomt grote gevolgen heeft voor je opwinding en zin in seks, en je vermogen te kunnen genieten van seks. Wat vervolgens weer tot allerlei problemen met je zelfvertrouwen, stressniveau en relatie kan leiden.

Seksuele autonomie 

Het is dus belangrijk voor vrouwen om hun seksuele anatomie en belemmerende overtuigingen en gevoelens te leren kennen. Daarnaast moeten ze weten op welke manier seks voor hen pijnloos en lekker is en hoe ze tot een orgasme kunnen komen. Tenslotte is het belangrijk negatieve seksuele ervaringen te verwerken en over seks te kunnen praten met je partner. Dit alles komt samen in seksuele autonomie. Fijne seks begint immers bij jezelf.

Behandeling 

Ik begeleid vrouwen bij het krijgen van deze seksuele autonomie. Een paar gesprekken zijn vaak al voldoende. Mijn behandeling is niet spiritueel of zweverig, maar juist heel concreet en toepasbaar.

Contact 

Dus wil jij afrekenen met misverstanden en onwetendheid die het vermogen tot een ongecompliceerd seksleven belemmeren? Vertrouwd worden met je eigen seksualiteit? En de lichamelijke en emotionele blokkades wegnemen die in de weg staan bij het kunnen genieten van fijne seksualiteit? Neem dan contact op om een afspraak te maken. 

Het is ook mogelijk als groep een bijeenkomst of voorlichtingsmiddag of -avond over vrouwen en seksualiteit te organiseren. Stuur me een mail en ik neem graag contact met je op voor een voorstel op maat.

 

Heel belangrijk daarbij is vrouwen te leren over hun eigen seksuele genot. Bijvoorbeeld door ze kennis te geven over seksuele opwinding en de clitoris, wat hun belangrijkste seksorgaan is (en niet de vagina!), en ze aan te moedigen hun eigen seksualiteit te verkennen en zich eigen te maken.

Mijn overtuiging én ervaring is dat veel seksuele problemen bij vrouwen op hierdoor goed op te lossen en zelfs te voorkomen zijn. 

In seksualiteit kun je heel dicht bij jezelf en de ander zijn, emotioneel en lichamelijk. Dit is fijn maar ook kwetsbaar. Verbinding kunnen maken vraagt van je dat je om kunt gaan met zo kwetsbaar zijn, dat je hier niet van weg vlucht of tegen vecht. 

Seksuele problemen binnen een relatie zijn vaak terug te voeren op blokkades bij daadwerkelijk verbinding maken.

 

‘Doe het met plezier of doe het niet’ (Ellen Laan)